De lange reis van koffieplant naar gebrande koffiebonen van Julio Forte

Quality Coffee
Beste koffiebonenBeste koffiebonenEncanto shootBeste koffiebonen

Er is niks beter dan een moment voor jezelf met een goede kop koffie. Goede koffie is veel meer dan slechts het perfect branden van groene koffiebonen. Vanaf een klein koffieplantje tot de koffie in ons kopje moet alles perfect zijn! Rechtstreeks vanaf de plantages komen de groene koffiebonen de branderij binnen, om gebrand te worden tot dat heerlijke kopje koffie waar we zo van houden. De lijntjes zijn dus best kort, al hebben de groene koffiebonen een hele wereldreis afgelegd voor ze bij ons binnenkomen. We gaan je hier vandaag meer over vertellen!

Het verbouwen van koffie

Het verbouwen van koffie. Dit is in de praktijk een stuk moeilijker dan andere gewassen. Het duurt gemiddeld zo’n 4 jaar voordat een koffieplant voor het eerst geoogst kan worden. Wat is een koffieboon eigenlijk? Een koffieboon is het zaad van de koffiebes. De koffiebes lijkt op een cranberry en heeft een zoete pulp. In de meeste koffiebessen zitten 2 zaden/bonen. Om de twee bonen zit een zilvervlies, een perkamenthuid, het vruchtvlees (pulp) en een schil. Onverwerkte koffie wordt groene koffie genoemd.

Het begint allemaal bij een koffiezaadje. Na het verspreiden van de zaailingen gaan er gemiddeld 75 dagen voorbij voordat we de eerste kleine koffieplantjes op zien komen. De leefomstandigheden moeten perfect zijn. Het is dus niet overal mogelijk om koffie te verbouwen! De landen die wel koffie kunnen produceren liggen tussen beide keerkringen van de evenaar. Dit wordt de “coffee belt” genoemd.

De koffieplant houdt van zachte temperaturen, veel regen en zon. Onze koffie is afkomstig uit Brazilië, waar 35% van de koffieproductie van de wereld wordt geproduceerd. Hier is dus gigantisch veel aanbod met variërende smaken en kwaliteiten. Op welke bodem de koffie gepland wordt vinden we bij Julio Forte erg belangrijk. De grond is namelijk de “wereld” waaruit de koffieplant bouwstoffen haalt. Een rijke en schone ondergrond zorgt voor een gezonde leefomgeving en een betere productieopbrengst. De smaak van de koffie is ook beduidend anders. Julio Forte Frutas wordt bijvoorbeeld tijdens het productieproces bemest met compost van fruitbomen (grotendeels mango, bananen en aardbeien afval) wat zorgt voor zoete en exotische smaaktonen.

Het selecteren van de rijpe koffiebessen

Na gemiddeld 4 jaar kan de koffieplant vruchten gaan maken. Deze vruchten worden ook wel koffiebessen genoemd. Als de bessen klaar zijn om geoogst te worden krijgen ze een diepe rode kleur (net als een kers). Er bestaan ook koffiesoorten die een andere kleur krijgen als ze rijp zijn,

bijvoorbeeld geel zoals een Yellow Bourbon. In de regio’s waar onze koffie wordt geproduceerd wordt iedere rijpe koffiebes met de hand geselecteerd! Dit is een gigantische klus maar resulteert wel in het lekkerste resultaat. We vinden het belangrijk dat alleen de beste bessen gebruikt kunnen worden voor onze branderij.

De verwerking van de koffiebessen

Nadat de koffiebessen zijn geselecteerd gaat het volgende proces gelijk van start. We moeten er namelijk voor zorgen dat we de koffiebonen uit de koffiebes krijgen. Dit kan op twee manieren.

 • “Wet method”

Bij de wet method gaan alle koffiebessen kort nadat ze zijn geselecteerd door een pulpmachine. De pulpmachine zorgt ervoor dat het vruchtvlees en schil gescheiden wordt van de koffiebonen. Het enige wat we nog moeten verwijderen is de perkamenthuid van de koffieboon.

 • “Dry method“

Hier wordt de koffie verspreid over een groot oppervlakte om op een natuurlijke manier het vruchtvlees en schil te ontzien van de koffiebonen. Dit proces kan een aantal dagen duren. Door de bessen regelmatig om te draaien kunnen we voorkomen dat de bes niet goed droogt.

Tijdens de verwerking van de koffieboon wordt het vruchtvlees dus volledig verwijderd. De perkamenthuid blijft echter behouden en wordt pas vlak voor de export verwijderd. Dit proces wordt ook wel aangeduid als het pellen van de vrucht. Uiteindelijk wordt de koffieboon alleen nog door het zilvervlies beschermd.

Cuppen

Als de koffie klaar is om gebrand te worden is het belangrijk dat het eerst wordt gecupt. Wat betekent dat? Tijdens het cuppen worden verschillende belangrijke criteria onder de loep genomen. De bonen worden onder andere getest op aroma, kleur, zuurtegraad en smaak. We zijn altijd opzoek naar koffiebonen met de beste leefomstandigheden en de hoogste cuppingscores. Alle koffie die we aanbieden wordt gecupt voordat de bonen bij ons in de branderij binnenkomen om de beste kwaliteit te garanderen.

Het branden van koffie

Wanneer de groene bonen bij ons binnenkomen moeten ze nog worden gebrand. Tijdens het brandproces ontstaan de aromatische bruine koffiebonen die we in onze favoriete winkels of cafés kopen. De meeste koffiebranders behouden een temperatuur van ongeveer 300 graden Celsius. De bonen worden tijdens het hele proces in beweging gehouden om te voorkomen dat ze verbranden. Wanneer ze een interne temperatuur van ongeveer 200 graden Celsius bereiken beginnen ze bruin te worden. Op dit moment begint de caffeol, een geurige olie opgesloten in de bonen, tevoorschijn te komen. Caffeol zorgt voor het koffiearoma en de uitgesproken smaken die in de bonen naar voren komen. Naarmate het brandproces langer duurt worden de bonen donkerder van kleur. Hoe donkerder de koffie is gebrand, hoe meer bittere smaaktonen naar voren komen. We kiezen er bewust voor om de bonen wat lichter te branden, zodat deze fantastische smaken bewaard blijven.

Proef het zelf!

Het is dus nog niet zo gemakkelijk om koffie te produceren! Het vergt jaren tijd en discipline voordat je je eerste kopje koffie kunt inschenken. Er komt veel meer bij kijken dan alleen het branden van de groene koffiebonen en om deze reden vinden we het avontuur tot onze branderij extra belangrijk. Ben je benieuwd naar de smaken van Julio Forte? Breng een bezoekje aan onze webshop en laat onze koffie vers bij je thuis bezorgen!

Share

3 comments

 1. augustus 6, 2021 at 8:26 pm
  Daan Viadev

  Leuke en leerzame post!

 2. augustus 8, 2021 at 11:09 am
  Klaas jan

  Dit is echt een andere koffie en een andere beleving. Echt een aanrader als je van koffie houd!! Bedankt Julioforte voor de verwenmomenten!

 3. augustus 14, 2021 at 8:32 am
  Richard

  Leuk geschreven! Ik wist dit nog niet. Nu begrijp ik ook waarom Julio Forte Frutas van die zoete smaaktonen heeft. Mijn favoriet.

Laat een comment achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Naar boven